Studiereis op 21 mei 2022 naar WAREGEM en OUDENAARDE

Let op ! Uiterste datum voor inschrijving (vereist door de musea) : 9 mei 2022.

De KVVL heeft het genoegen haar leden uit te nodigen op een dagtrip per autocar op zaterdag 21 mei 2022.

In de voormiddag bezoeken we Waregem, in de namiddag Oudenaarde; dit onder voorbehoud van eventuele nieuwe sanitaire maatregelen waarvan we tegen die tijd hopen verlost te zijn.

De stad Waregem is vooral bekend voor zijn paardenkoersen en zijn voetbalploeg, veel minder voor het museum Hippo.War en de militaire begraafplaats « Flanders Field American Cemetery ». Dat laatste is nochtans de enige Amerikaanse begraafplaats in België waar 368 Amerikaanse gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog begraven liggen.

Waregem Hippo.War Sectie Paarden
WAREGEM: Hippo.War Presentatie : Paarden in de 1ste Wereldoorlog

We worden eerst ontvangen in het Museum Hippo.War, gewijd aan de Grote Oorlog. Het werd ingehuldigd op 11 november 2017 en ligt in de tribune van de paardenrenbaan. Naast de twee vaste afdelingen loopt op het ogenblik een tijdelijke tentoonstelling over de rol van dieren in het leger. De eerste vaste presentatie toont de rol van het paard in de Eerste Wereldoorlog en de tweede belicht het belang van de inzet van het Amerikaans leger in 1917-18.

Hierna rijden we 3 km naar de Amerikaanse begraafplaats waar bij het blazen van de Last Post de gesneuvelden herdenken

De autocar brengt ons dan naar Oudenaarde via Eine. De brug over de Schelde daar werd meermaals vernield en weer opgebouwd; Marc Van Bouwelen zal ons de geschiedenis van de « Ohiobrug » vertellen.

Rond 12.45 h komen we te Oudenaarde-Eine: in het restaurant “Het Molenhuis” wacht ons een Breughelmaaltijd, een mattentaart en een koffie.

Na de middag bezoeken we het Museum MOU (Museum OUdenaarde en Vlaamse Ardennen), in het mooie gothische stadhuis. Het belfort in het midden van het gebouw is trouwens door de UNESCO erkend als werelderfgoed. De gidsen leiden ons langs een uitzonderlijke collectie wandtapijten, waarvoor Oudenaarde in de 16de eeuw beroemd was, en één van de rijkste verzamelingen zilverkunst in België. Met de COVID-maatregelen in voege op 22 februari is het aantal bezoekers voor het museum beperkt tot 30. Indien deze regels nog gelden in mei neemt Marc de overige deelnemers mee voor een rustige wandeling door de stad waar ze enkele verborgen (militaire) plekjes ontdekken.

Oudenaarde: MOU Sectie edelsmeedkunst
OUDENAARDE: MOU Collectie Edelsmeedkunst

Na deze bezoeken moeten we niet ver gaan, op de Grote Markt zijn er genoeg gelegenheden om het glas van de vriendschap te heffen, aangeboden door de KVVL. Na een drankje en een babbeltje brengt de autocar ons terug naar Brussel.

Het programma dat we u voor deze interessante dag voorstellen :

08h00 : Afspraak voor de Koninklijke Militaire School, Renaissancelaan 30, 1000 Brussel

08h15 : Vertrek per autocar naar Waregem via E40 en E17

09h30 : Koffiepauze in hotel Van der Valk, parking E17 Deinze (max. 30 min)

10h00 : Vertrek naar Waregem

10h20 : Aankomst in Hippo.War Waregem, bezoek met gids (duur 1 h.)

11h40 : Vertrek naar de Amerikaanse begraafplaats

11h50 : Amerikaanse begraafplaats « Flanders Field American Cemetery », kort bezoek en Last Post (duur 20 min)

12h10 : Vertrek naar Oudenaarde, via de « Ohiobrug »

12h45 : Oudenaarde-Eine, lunch in het restaurant “Het Molenhuis” (gewijzigd) (duur max. 2h15)

15h00 : Stadhuis van Oudenaarde: bezoek met gids aan het museum MOU of wandeling door Oudenaarde  (duur 1h30)

16h30 : Brasserie, Grote Markt : glas van de vriendschap aangeboden door de KVVL

17h15 : Vertrek naar Brussel

18h40 : Aankomst Renaissancelaan.

Deze interessante uitstap is voor onze leden bestemd (maar, een lid van de KVVL mag door één andere persoon vergezeld worden). De deelname bedraagt 66,00 € p.p. alles inbegrepen (behalve de drank bij het middagmaal in restaurant Het Molenhuis, die individueel betaald wordt).  In deze prijs is begrepen de trip per autocar, de koffiepauze ‘s morgens, de toegang en gidsen in de musea, het middagmaal en koffie. Het glas van de vriendschap wordt u traditioneel aangeboden door de KVVL.

Wacht niet te lang; inschrijven kan door overschrijving op BE21 3101 0604 1803 van SRAMA-KVVL, met vermelding « Uitstap van 21 mei 2022, naam/voornaam van de deelnemer(s) + eventueel deelname aan gegidste wandeling in Oudenaarde (als meer dan 30 personen) ».

Uw inschrijving wordt pas definitief bij het ontvangen van uw betaling.

Maximum aantal deelnemers: 40 personen (mogelijk 30 voor het MOU)