ACM Brief van Mevrouw Lempereur

Brief van Madame Lempereur

om de distributie van haar film te ondersteunen

” Belgische soldaten in het leger van de tsaar ” (over “ACM”)

*****************************************

Roep om hulp…….
Je kent me: ik ben een “vechter”, gepassioneerd door mijn onderwerp en terughoudend om te klagen over de gang van zaken. Ik zit echter in een impasse met betrekking tot mijn documentaire “Belgische soldaten in het leger van de tsaar” en ik moet alle mogelijke hulp inroepen.

Het zou in 2012 van start gaan en in september 2015, de honderdste verjaardag van het vertrek van de ACM’s naar Rusland, moeten zijn afgerond. Helaas! De ontberingen hebben zich opgestapeld: de onrust in Oekraïne en het Russisch-Oekraïense conflict, de brand in het huis van onze redacteur Alex, die ook zijn atelier was, de verdwijning van een aantal getuigen en de financiële moeilijkheden die het project nu al enkele maanden lamleggen.

Op enkele aanpassingen na is de film klaar en werd hij tot nu toe twee keer vertoond, op uitnodiging, tijdens vertoningen die als “privé” werden beschouwd, in het Koninklijk Museum van het Leger in Brussel op 17 december 2018 en in een beperkte kring, in Visé op 13 februari.

Sindsdien is er niets veranderd. Het gaat om de prijs die het Berlijnse Bundesarchiv in rekening bracht voor het invoegen van de 98 seconden durende beelden waarop de keizer zich voorbereidt om Tarnopol te veroveren en de komst van Duitse troepen naar de stad in juli 1917. Deze beelden, van uitzonderlijke kwaliteit voor die tijd, zijn essentieel in het scenario, maar Berlijn vraagt ons 13.720 euro aan uitzendrechten, of 140 euro per seconde! We hebben geprobeerd de Duitse ambassade erbij te betrekken, maar dat mocht niet baten: de Duitse militaire archieven worden verspreid door een commercieel bedrijf dat ons niet als culturele acteurs beschouwt (ons productiebedrijf “Ambiances…” is echter in een vereniging zonder winstoogmerk) en verkoopt ons “het product” en ook aan commerciële klanten.

Vrienden-filantropen die gevoelig zijn voor deze problematiek hebben het initiatief genomen om binnen de Koning Boudewijnstichting het Fonds Vrienden van het Leefmilieu op te richten… om een participatieve financiering mogelijk te maken.

Als u wilt dat de film live gaat, via televisie en vertoningen in heel België, kunt u uw bijdrage leveren aan de BE10 0000 0000 0404 account van de Koning Boudewijnstichting (BIC: BPOTBEB1) , Bréderodestraat 21, 1000 Brussel, met ESSENTIËLE gestructureerde communicatie:
****019/0380/00242********.

Alleen deze communicatie maakt het mogelijk om het geld dat aan onze film wordt betaald te sturen. Als u het niet aangeeft, zullen we er de kleur van niet zien…
Voor elke donatie van minstens 40 euro stuurt de FRB u een formulier met een belastingvermindering van 45%.
Bij voorbaat hartelijk dank voor uw hulp!

Françoise Lempereur,

Directeur van “Belgische soldaten in het leger van de tsaar”.

francoise.lempereur@uliege.be

Terug naar Info KVVL : hier klikken